El GALP Costa Daurada explica a Tarragona la convocatòria d’ajuts a l’economia blava

El GALP Costa Daurada explica a Tarragona la convocatòria d’ajuts a l’economia blava

Aquesta tarda el Museu del Port de Tarragona ha acollit l’acte de presentació de la convocatòria d’ajuts per a l’anualitat del 2024 de la Conselleria d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). La presentació ha anat a càrrec del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Daurada (GALP Costa Daurada).

La reunió ha servit per informar les persones assistents dels procediments a seguir per sol·licitar les ajudes, els tràmits i el calendari de la convocatòria d’acord amb l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa (EDLP) 2023 – 2029 del GALP Costa Daurada. Empreses, associacions i entitats amb projectes al voltant del mar dins del territori del GALP podran optar a ajudes que en conjunt sumen 1.956.368,30 EUR en cinc anys. Està previst que la primera convocatòria surti aquest mateix mes de febrer.

Durant l’acte han intervingut Saül Garreta, president del Port de Tarragona; Àngel Xifré, delegat territorial del Govern a Tarragona; Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils i gerent del GALP Costa Daurada; Anton Ballvé, responsable de Pesca Marítima dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, i Montserrat Adan, consellera de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona.

Saül Garreta ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents: “La convocatòria d’aquests ajuts és una oportunitat per al nostre territori per a l’impuls de la pesca i l’economia blava. En aquesta línia, al Port de Tarragona acabem de licitar un projecte per a la regeneració del fons marí al Parc Subaquàtic de Tarragona i estem intensificant les accions per dinamitzar, des del nostre àmbit de competència, la creació d’empreses a l’entorn de l’economia blava”, ha expressat durant el seu discurs.

Per la seva banda, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, ha vulgut destacar en la seva intervenció que “aquests ajuts mostren el compromís del Govern de la Generalitat amb el sector primari, en aquest cas amb la pesca, i esdevenen una gran oportunitat per fomentar l’economia blava al voltant de la pesca al nostre territori”.

La consellera de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha destacat que “la constitució del GALP Costa Daurada i el desplegament de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa representa oportunitats per a l’economa blava en el sentit més ampli: pesca, però també gastronomia, turisme, comerç, investigació, construcció o activitats esportives”. “El que avui presentem vol ser una via perquè empreses, entitats o associacions vinculades al mar puguin fer realitat idees que ajudin a desenvolupar tot el potencial que l’economia blava pot tenir en els nostres territoris: l’economia blava és un sector estratègic i apostarem per convertir-la en un mar d’oportunitats” ha conlclòs Adan.

Clàudia Masdeu i Anton Ballvé han explicat els detalls de la convocatòria. En paraules de Masdeu, “En aquestes presentacions el que pretenem és donar, per una banda, una imatge de què és el GALP Costa Daurada, quina tasca du a terme com a entitat representativa del territori i col·laboradora de l’administració, presentant el gran ventall d’oportunitats que obre amb els nous ajuts, els actors als quals pot implicar i els objectius a seguir; i per l’altra, fer una descripció del procediment, la documentació necessària i els requisits a complir”. “En aquest cas —ha detallat Ballvé—  és important tenir en compte que els projectes hauran d’anar alineats amb l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu, estar relacionats amb l’economia blava i destinats dins del territori GALP, amb una participació d’ajuts que podran anar des del 50 % al 100 %, depenent de les característiques dels projectes i dels actors implicats”.

EL GALP COSTA DAURADA

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Daurada és una agrupació privada basada en la cogestió, sense ànim de lucre i de recent constitució per part d’agents públics i privats dels municipis de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell. En concret hi formen part les Confraries de Pescadors de Cambrils, Calafell, Torredembarra, Tarragona i Compestar com a entitat privada; els Ajuntaments de Cambrils, Calafell Torredembarra i Tarragona; i la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona.

El 21 de setembre de 2023 la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya va seleccionar definitivament el GALP Costa Daurada, després de presentar l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu del territori, per al període 2023-2029 amb una assignació pressupostària de 1,95 MEUR.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top