Tarragona es va convertir el passat mes en l’epicentre del debat i la divulgació al voltant del peix blau i la sostenibilitat marina, amb la celebració del I Congrés de Peix Blau i Arts Sostenibles de la Costa Daurada. Organitzat conjuntament pel GALP Costa Daurada i l’OPP92 Peix Blau CatSud – Tarragona, el congrés ha congregat una àmplia representació de la societat: pescadors, científics, restauradors,
empresaris, autoritats i ciutadania.
Un objectiu clar: posar en valor el peix blau del territori
Aquest projecte de cooperació ha nascut amb quatre grans objectius:
- Difondre el valor del producte pesquer característic de Tarragona.
- Exposar el valor nutricional i científic del peix blau.
- Donar visibilitat a la tasca de l’OPP92 i a la marca Peix Blau de Tarragona.
- Reivindicar el paper fonamental del sector pesquer en la nostra societat.
Una jornada de reflexió, innovació i aliances
El congrés, inaugurat per la primera tinent d’alcalde Montse Adan, s’ha estructurat en dos grans blocs: tecnologia i sostenibilitat, i salut i gastronomia. Entre les ponències destacades hi trobem:
- Jesús Jiménez (SIMRAD), presentant innovacions en tecnologia pesquera sostenible.
- Iban Ganduxé (Oryzite), amb solucions en materials sostenibles derivats de closques d’arròs.
- ICATMAR i OPP92, amb un projecte pilot de monitoratge de sardina i seitó.
En la segona part, s’ha abordat la importància del peix blau per a la salut i la dieta mediterrània, amb intervencions de:
- Anna Paré, nutricionista.
- Aleix Sala-Vila, investigador biomèdic.
- Dra. Rosa María Casas, experta en salut cardiovascular.
També hi han participat el cuiner Arnau Bosch, Jeroni Fargas (Càmera Arrossera del Montsià) i Daniel Milà (Mercats de Tarragona), que han destacat la importància de comunicar amb emoció, proximitat i autenticitat els valors del producte local.
Una cita que vol ser referent
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, ha tancat l’acte reivindicant la necessitat de fer pinya per enfortir un sector “tocat, però no enfonsat”, i ha expressat el desig que aquest congrés esdevingui una cita biennal de referència a Catalunya.
Resultats i mirada de futur
Amb una participació d’un centenar de persones i una acollida molt positiva, el congrés ha posat les bases per construir aliances duradores entre el món pesquer, la ciència, la gastronomia i la ciutadania. Des del GALP Costa Daurada s’ha reafirmat el compromís amb la innovació, la sostenibilitat i la valorització del peix de proximitat.
La jornada ha conclòs amb una degustació de peix blau i el compromís unànime de continuar treballant per fer més visible i sostenible la pesca a la nostra costa. Tarragona reafirma així el seu paper com a capital del peix blau i referent del mar català.