Els GALP de la costa catalana impulsen una iniciativa per promoure el peix de llotja i donar visibilitat al paper de les dones en el sector marítim

El Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Daurada, en col·laboració amb els GALP Costa  Central i Costa Brava Sud-Maresme, ha posat en marxa un projecte conjunt amb l’objectiu de promoure el consum de peix de llotja de temporada, reforçar el coneixement del producte pesquer de proximitat i visibilitzar el paper fonamental de les dones en l’economia blava catalana.

 

Amb una clara vocació territorial i de cohesió, la iniciativa ha organitzat una sèrie d’actes públics en format showcooking en diversos punts emblemàtics dels tres àmbits costaners. Cada sessió ha estat concebuda com una experiència culinària, formativa i de divulgació, celebrada en escenaris d’alt valor simbòlic i econòmic per als municipis i la seva relació amb el mar.

 

Els showcookings han estat conduïts per dues representants de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, una entitat que agrupa i dona veu a les professionals del sector marítim, tradicionalment invisibilitzades dins l’engranatge econòmic i social pesquer. Durant les sessions, les cuineres han preparat dues receptes amb productes de temporada i de baix valor comercial procedents de les llotges locals. Aquestes propostes, pensades per ser saludables, econòmiques i fàcils de reproduir a casa, serveixen per donar valor al peix de proximitat i fomentar hàbits de consum sostenibles.

 

Més enllà de l’àmbit gastronòmic, el projecte té una clara voluntat de sensibilització i reconeixement cap a les dones que treballen en el sector marítim. El públic ha pogut conèixer les trajectòries professionals de les integrants de l’associació, així com les seves aportacions a la cadena de valor pesquera i les seves perspectives de futur dins d’una economia blava més inclusiva i resilient.

 

Objectius assolits

 

  • Fomentar el consum de producte pesquer local i de temporada, a través de la difusió de receptes adaptades a les necessitats actuals: saludables, senzilles, assequibles i respectuoses amb el medi ambient, destacant el valor nutricional i ecològic del peix de proximitat.
  • Donar visibilitat i empoderar les dones del mar, posant en valor la seva feina i reforçant el seu paper en el teixit econòmic i social marítim. Els showcookings han incrementat la notorietat de l’Associació Catalana de Dones de la Mar i han ajudat a captar nous membres.

 

Aquesta iniciativa s’inscriu en el compromís dels GALP amb una economia blava sostenible, participativa i arrelada al territori, que aposta per la innovació social i la promoció del patrimoni mariner com a eix estratègic de desenvolupament.

 

“Per un futur del mar amb rostre de dona, sabor de proximitat i sostenibilitat com a horitzó.”

Tornar a dalt